Hoppa till sidans innehåll

Regler och rutiner


Säkerhet

Hästen har varit människans husdjur i flera tusen år. Ändå har hästen i hög grad kvar de instinkter som var nödvändiga för att kunna överleva som vildhäst. Hästen är fortfarande ett flockdjur som styrs av flyktinstinkten. 

För att förebygga olyckor i vår samvaro med hästen och under ridning är det av yttersta vikt att du alltid följer de regler som finns i stallet, fråga eller be om hjälp om du känner dig osäker i någon situation och följ alltid de instruktioner som ges på ridlektionen. 

Ju mer du lär dig desto bättre och snabbare lär du dig läsa hästen och se världen utifrån hästens perspektiv. På det viset kan du undvika många farliga situationer för dig, hästen och din omgivning.

Stallregler

Stallet

Stallet är hästarnas hem, så här går vi lugnt och tänker oss för.
Hästar hör bättre än människor, så tänk på att tala lägre och inte skrika.
Spring eller lek aldrig i stallet eller i närheten av hästarna.

Boxen

Tala alltid om för hästen att du kommer in till den.
Max två personer åt gången inne hos hästen (undantag: utbildning med instruktör).
Hästen skall alltid vara uppbunden i boxen när du borstar, sadlar och tränsar.
Borstar och hovkrats finns att låna. Häng tillbaka korgen när du är färdig.
Täcken (hästens), jackor, spön och hjälmar hängs på boxdörren.
Vill du ge hästen godis (tex morot, knäckebröd) så lägg det i krubban. Då lär sig hästen att inte nafsa efter händer och fickor.

Säkerhet

Personer under 18 år bär hjälm vid all hästhantering (i box, i hage, vid ridning osv).
Använd grimskaft när du leder in och ut hästarna till hagarna. Häng sedan tillbaka det på sin plats vid dörren mot gödselstacken.
Hästar får inte stå uppbundna i stallgången (undantag: hovslagare, veterinär etc).
Gå inte in till privathästarna utan lov och mata dem inte utan att ha frågat ägaren först. 

Hundar

Hundar är välkomna men på ridskoledagar och i ridhuset ska de vara kopplade.

Kläder och utrustning

  1. Du måste ha en godkänd hjälm som passar ditt huvud bra, och gärna skyddsväst – det finns några att låna på ridskolan.
  2. Du måste ha rejäla skor (eller stövlar) med klack, så att du inte kan fastna i stigbyglarna
  3. Du får inte ha huvtröja, halsduk, stora örhängen, halsband eller liknande som kan fastna när du rider (helst inte i stallet heller!)
  4. Du bör ha kläder som sitter relativt nära kroppen (gäller både byxor och tröja/jacka) dels för att din ridlärare ska se hur du sitter och dels för att du inte ska fastna.
  5. På vintern kan det bli väldigt kallt i både stall och ridhus, och då får du ta på dig vad du vill så länge det är säkert enligt ovan. Handskar är bra att ha på sig oavsett väderlek.
  6. När det är varmt får du rida med kortärmad tröja eller linne men det är inget vi rekommenderar eftersom du kan skrapa dig om du skulle ramla av.

Före och efter lektionen

När du kommer till stallet för att rida ska du sätta ett kryss på listan i sadelkammaren och där står även vilken häst du ska rida. Oftast får du rida samma häst tre gånger i rad. Under terminen är det även inplanerat fyra teorilektioner per grupp.

Förälder eller annan vuxen ska finnas kvar på anläggningen under lektionen och vara beredd att hjälpa till. Detta gäller så länge ridläraren eller barnet tycker att behovet finns.

Du ska komma ca 20 minuter innan ridningen börjar så att du kan hjälpa till att göra i ordning din häst. Då hinner du också hälsa på hästen och lära känna den lite.

Du ska ha tid på dig efter ridningen att kontrollera hästen, ta av sadel och träns, tvätta bettet, borsta och visitera hästen samt kratsa ur hovarna. Glöm inte att lägga på täcket (på vintern två täcken) så att hästen inte fryser.

Att rida är inte bara att sitta på hästen, det är att ta hand om den före och efter lektionen också. Om du är osäker på hur man gör så finns det alltid någon att fråga om hjälp, till exempel ridlärarens medhjälpare eller någon av skötarna.

Hästarna leds till och från lektionen med tyglarna kvar uppe på hästens hals.

Vänta utanför ridhuset tills ridläraren/medhjälparen säger till att hästarna kan ledas in i ridhuset. Om din häst redan finns i ridhuset kan du vänta på läktaren.

Tänk på att när det pågår ridlektion får du inte gå in till ridläraren och störa lektionen! Om du vill titta på lektionen – gå upp på läktaren via ridhusets gavel.

Uppdaterad: 06 JUN 2016 23:26 Skribent: Gunilla Berglund

LÖRK's sponsorer är:

 

 

Postadress:
Löddeköpinge RK - Ridsport
Box 94
24621 Löddeköpinge

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info