Hoppa till sidans innehåll

Skötare


Information till dig som vill bli skötare

Att vara skötare är en fantastisk möjlighet för dig som vill lära dig mer om hästskötsel och hur man tar hand om en häst. Som skötare kommer du ha en viktig roll och vara en stor hjälp för både hästar, ele­ver och personal! Det är en otroligt rolig och givande uppgift och ett bra steg vidare från enbart ridlek­tioner, om du känner att du vill göra mer än bara rida, eller kanske är intresserad av att ha en egen häst! Det är också bra för dig som är vuxen och inte enbart nöjer dig med ridning, utan också tycker om att pyssla i stallet!

Vad krävs för att bli skötare?

För att bli skötare ska du vara minst 6 år gammal (annars måste du ha en vuxen med dig). Du ska vara medlem i Lödde Ridklubb och kunna leda, rykta, tränsa och sadla en häst. Att vara skötare är helt gratis, och du kan sluta när som helst.

Lärling

Om du vill bli skötare men inte kan klara de uppgifter som krävs så kommer du först att få vara så kallad lärling. Då kommer du få gå bredvid den skötaransvarige och lära dig hur man mockar på rätt sätt, tar hö, ryktar, tränsar, sadlar och hur man leder en häst i grimskaft. När du visat att du klarar av detta så får du bli skötare.

Uppgifter du får som skötare

Som skötare har du hand om en av ridskolans ponnyer eller hästar, du får själv önska vilken du vill ha. Det är en skötare per häst.

Din uppgift är att mocka och väga upp hö till din häst den/de dagar du är skötare. Detta ska vara gjort innan verksamheten är slut för dagen.

Om du vill får du också:

  • Ta in din sköthäst från hagen (tillsammans med stallpersonalen)
  • Hjälpa till att fylla på med nytt strö i boxen
  • Vara med och ge kraftfoder (t.ex havre)
  • Borsta hästen
  • Hjälpa till inför lektionerna (om det skulle vara någon elev som har problem med att till exempel sadla eller tränsa din sköthäst)
  • Hjälpa till under lektionerna genom att vara ledare
  • Hjälpa till att byta ut smutsiga schabrak och grimmor
  • Hjälpa till att byta täcken
  • Hålla rent i stallet genom att till exempel sopa eller plocka undan
  • Putsa sadel och träns

När?

Du kan vara skötare 1-5 dagar i veckan. Du väljer själv hur många dagar du vill vara skötare men du måste komma alla de dagar som du har valt. Du får komma när du vill under tiden då det är verk­sam­het, så länge du har gjort färdigt de obligatoriska uppgifterna (mockning + hö) innan sista lek­tionen är slut. Vill du vara med och ta in hästen från hagen sker detta runt kl 16 (om det är ponny) och runt kl 18 (om det är häst). Prata med skötaransvarige för att ta reda på när inta­get sker just den dagen du vill vara skötare. Du får sedan stanna så länge du vill, så länge ridskolan är öppen.

Många väljer att bli skötare samma dag som de har lektion, andra väljer en annan dag för att få skötar­dagen som komplement till ridlektionerna om saknaden till hästarna hinner bli för stor där­emellan.

Skötarridning

Som ett tack för hjälpen anordnas skötarridningar 1-3 gånger per termin. Denna hålls av skötar­ansva­rig personal, och varar i ca 40-45 minuter. Då får du rida på din sköthäst. Nivån läggs efter din egen förmåga.

Ansvar

Som skötare har du ansvar för att mocka och väga upp hö till din häst den/de dagar du är skötare. Detta ska vara gjort innan verksamheten är slut för dagen. Blir du sjuk eller får förhinder ska du anmäla detta till skötaransvarig genom att berätta i förväg eller sms:a sjuktelefonen före klockan 14 samma dag. Om du är borta mycket eller inte dyker upp finns risken att någon annan får din sköthäst, eller att du inte får lov att delta under skötarridningen. Om denna risk finns kommer du att förvarnas. Vill du inte längre vara skötare så talar du om det för skötaransvarige. Du kan sluta när du vill.

Om du vill bli skötare eller har några frågor är du välkommen att kontakta skötaransvarige!

Skötaransvariga

Skötaransvariga är vi som jobbar i stallet (alltså inte ridläraren) under den dag du är/vill vara skötare. Vi är alltid i närheten och hjälper dig om det skulle vara något!

Uppdaterad: 18 AUG 2017 23:54 Skribent: Gunilla Berglund
E-post: This is a mailto link

LÖRK's sponsorer är:

 

 

Postadress:
Löddeköpinge RK - Ridsport
Box 94
24621 Löddeköpinge

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info